Världens enklaste paj

Jag fick hem tio kilo rabarber igår. Nu tror du kanske att jag överdriver, men det är snarare tvärtom. Det var MINST tio kilo… Mamma och pappa har en monsterrabarberplanta som aldrig slutar sprida sig och växer så det knakar. I helgen jämnade pappa den vid marken (och nu är den förmodligen en halvmeter hög redan…) och kom hem med alla stjälkar till mig. Jag älskar nämligen rabarber i alla former.  Så gårdagen gick åt att koka kräm, kompott och baka paj. Plus hacka en del och bara frysa in som dom är. Rabarberkräm med havrekuddar är bästa sommarlunchen!

Men… pajen då. Den enkla. Mamma lärde mig ett recepts sist vi var i skärgården. Hur enkelt som helst och det drar nästan ingen disk. Perfekt just på landet alltså. Gör så här:

Smält 150 gram smör i en kastrull, tillsätt 3 dl vetemjöl, 1 dl socker och 1 tsk bakbulver. Rör runt med en vanlig matsked och tryck sen ut degen i en pajform (behöver inte ens smörjas) med skeden. Häll i 2 dl crème fraiche i den nu tomma kastrullen, tillsätt 1/2 dl socker, lite vaniljsocker och fyll på med valfri frukt eller bär, så mycket att smeten bara klibbar ihop frukten/bären. Klicka i smeten i pajskalet och grädda i 25 minuter i 200 grader. Servera som den är! Eftersom innehållet är kladdigt och vaniljigt behövs ingen vaniljsås!

Annonser

One response to “Världens enklaste paj

  1. Pingback: Årets första kräftor « Queenstreet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s