Blå och röd på samma gång

Din barndoms vänner smurfarna är rasister. Om antisemiter. Och Stalinister, nazister och kommunister. Allt enligt universitetslektorn Antoine Buéno som i en ny bok menar att smurfarna lever i en politisk diktatur.

Bild lånad från sexnolltva.blogg.se

Och det må så vara. Som Buéno säger, de små blå gör allt gemensamt, den egna handlingsförmågan belönas sällan, de har en ledare och invånarna lämnar sällan sitt land.

Smurflovers är upprörda. Tydligen. Buéno är förvånad. Verkligen? Jag är övertygad om att reaktionen var väntad och att om han valt att analysera något mindre känt fiktivt samhälle, hade hans bok inte hamnat i världspressen. Självklart var det överlagt. Nu säljer den, boken.

Men något man kan fråga sig, är hur folk orkar störa sig. Jag tror säkert det stämmer som Buéno säger, att han analyserat rättvist, att det inte handlar om sedelärande och att han är övertygad om att smurfarnas skapare Pierre Culliford inte lagt in några politiska inslag medvetet. Något Cullifords son bekräftar genom att säga att faderns politiska intresse var svagt ”när det var dags för val så frågade han min mor vad han skulle rösta på”.

Men nog stämmer det, att Smurfdalen är en diktatur? Fast jag tycker, liksom Odysseus på Forum för fria filosofer, att det är betydligt mer intressant att hela smurfpopulationen är enkönad, så när som på Smurfan. Det vore något att skriva en bok om. Om vi nu ska sätta in detta fiktiva i ett realistiskt sammanhang. Är smurfarna en enda stor familj som lever som mormoner, fast tvärtom? En fru med… ett hundratal äkta män?

Bild lånad från alleaberg.blogspot.com

Annonser

One response to “Blå och röd på samma gång

  1. Pingback: Artikel: ”Enkönade stalinister” | Mikaela de Verdier - Portfolio -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s