KnatteLondon

Här har jag samlat några av de kul saker jag och dottern (och sista månaderna döttrarna) hittade på under våra år i London. För faktum är att London är en rätt kul stad med kids. Så tveka inte att storstadssemestra med ungarna, här är några skoj saker att hitta på (och klicka här för ännu fler):

London Zoo

När Vera var dryga åtta månader gick vi förbi London Zoo. Vi såg girafferna genom stängslet. Jag tänkte ”kostar det mindre än tio pund går vi in”. Efter kringelikrokar i labyrinter, efter att ha blivit fotograferade (bilder man sen kan köpa på väg ut) nådde vi äntligen till kassan och just då brydde jag mig inte längre om att det egentligen var dubbelt så dyrt som min tidigare uppsatta smärtgräns.

Visst. Jag insåg att Vera förmodligen är för liten för att uppskatta ett zoobesök till fullo. Men. Hon älskar att titta på människor. Särskilt barn. Alldeles särskilt glada barn. Och hon är hemskt fascinerad av hundar. Och med tanke på att det på ett zoo garanterat finns ett skötrum (något som inte alls verkar vara något vanligt inslag i det engelska offentliga rummet) tyckte jag att det var värt ett försök. Ett nitton-punds-försök. Om inte annat skulle jag ju gilla djuren.

Jag satte Vera i BabyBjörn och vi började vår rundtur och inte verkade hon vantrivas i alla fall.

Efter att ha sett Madagaskar har jag fått en viss förkärlek för dessa små rackare:

Veras favoriter var ena andra svartvita typer. Apor som hoppade snabbt och mycket och gärna till stängslet precis framför Vera. Mycket roligt tyckte hon.

Eftersom Veras pappa är vansinnigt rädd för ormar var vi ju tvungna att gå in i reptilrummet. Annars är jag sådär intresserad av ormar och Vera tyckte mest lamporna var kul, men nöjet att visa bilderna för Mats sen – ovärdeligt!

Och så var det dom där girafferna. Oj vad stora dom är. Och oj vad nära man fick komma. Ja man kom nära de flesta djur faktiskt. Orangutanger, lejon, pelikaner, okapis, vildsvin mm mm.

Fast roligast av allt tror jag Vera tyckte skrattspeglarna var.

Efter en och en halv timmes promenad bland djuren på zoo, ett besök i skötrummet och intagande av mellis på en parkbänk sov Vera gott i vagnen på väg hem.

Visst. Vera var kanske för liten för att förstå att där var djur. Men jag tror hon hade kul ändå. Jag hade det definitivt. Och med ett barn som gillar djur tycker jag London Zoo är väl värt ett besök. Det kändes som sagt som man fick komma väldigt nära djuren. Där fanns flera olika inomhusutställningar. Många olika uppvisningar varje dag, rovfåglar, matning av pingviner osv. Där fanns fik och butiker och karuseller och ansiktsmålning och gott om gräsplättar och parkbänkar att sätta sig ned på och pusta ut en stund. Höga betyg från mig. En kul utflykt med barn helt enkelt.

Shoppa med barn i Westfields galleria i västra London

Igår tog vi oss till Westfields stora shoppingcentrum i västra London. White City närmare bestämt. Galet stort med löjligt många affärer och ett jätteutbud av restauranger.

Fokus var kläder och jag gillade att man placerat liknande butiker nära varandra. Till exempel låg barnklädes- och leksaksbutiker i en hörna av gallerian. I en annan hittade man lyxmärken som Dior, Prada, Miu Miu m fl.

Vi var där en lördag. Borde varit smockfullt. Men icke. Där var folk, men inte för mycket för barnvagn. Vera sov genom rundvandringen, men även vaken hade hon nog gillat läget. Med en snabb sväng till det lilla leklandet hade nog Westfield fått tummen upp även av en ettåring.

Kentish Town City Farm

I nordvästra London, mitt bland höghus och tågräls, bräker det får. Bland grisar, getter, hönor, kalkoner, ankor, en ko, hundar och vanligtvis också hästar – men de var på semester just nu. Plus allsköns odlingar med allt från pumpor till vinrankor.

Där har Vera och jag hängt idag. På Kentish Town City Farm. Ganska snabbjobbat med en ettåring, men man kan även gå guidad visning med lite äldre barn. Dessutom finns där ett lekrum där man på måndagar sjunger och på tis- och onsdagar har drop-in-playgroups för barn under fem. En skön förmiddag som förde med sig en lätt stank av gödsel hem till lunchbordet!

Pubtips – bakis-worty och barnvänligt

Åt middag på en trevlig pub igår. En sk gastropub. Dvs en pub med mer ”restaurangmeny” än den vanliga bangers & mash och steak & ale-pie.

Vi var på Landsdowne i Primrose Hill. En trevlig pub som passar riktigt bra att gå till med barn. Primrose Hill är ju dessutom ett kul område att upptäcka som turist i stan med hög kändisspaningssannolikhet. Ljudnivån på puben är konstant hög om den är fullsatt (vilket den oftast är varför bordsbeställning är att rekommendera), akustiken är urusel, men det gör att barnskrik/skratt/lek liksom försvinner i mängden. Dessutom är man sällan ensam med barn där en eftermiddag eller tidig kväll.

Till saken. Menyn är som sagt gastronomisk. Igår kunde man välja bland annat på anka, fasan, lamm, rådjur och lax – allt tillagat på ett kul och annorlunda sätt. Lammet serverades med couscous och granatäpple och fasanen med rödkål. Men… hur gott allt än lät var det i min värld ingen bakis-worthy mat. Tur då att de dessutom har Londons bästa (ja av de vi provat hittills) pizza. Tunn, frasig och med smarriga pålägg. Resten av sällskapet beställde finmat, jag och barnen pizza… Jag kände mig riktigt sunkig, men efter en pizza med parma, ruccola, basilika och parmesan kände jag mig som en ny människa.

St Paul’s Cathedral och Covent Garden – barnvänligare än man tror

St Paul’s Cathedral igår ja. För det höga inträdet får man även gå upp i kupolen. Allra högst upp. Mats som har svindel skulle ändå upp. Eftersom det var trappor och smala gångar väntade Vera och jag där nere. Och apropå streakandet så påstår Mats att det är något med saker han har på sig som gör att han får lite panik på höga höjder. Kameran t ex brukar han ge mig, den kan han inte hålla. Och Vera skulle han aldrig kunna bära (vi var med halvvägs upp innan hon och jag fick vända ner). Men igår så sa han ”det är kläderna och allt, jag tror det skulle funka bättre om jag var naken”. Haha! Den skulle jag vilja se!

En bra dag även för små barn. Vera älskade som sagt att springa omkring inne i kyrkan och ingen verkade misstycka. Ljudnivån och akustiken gjorde att allt liksom försvann. Där fanns också ett fik (dock utan mikro om man vill värma mat) och toalett med skötbord.

Afternoon Tea

När Mats föräldrar var här i veckan passade vi på att göra något riktigt engelskt. Vi gick ut för afternoon tea. Efter vårpromenaden genom Hyde Park stannade vi till i Kensington Palace orangeri.

Vi tog deras mest basic val, det kostade ca £15pp (4 finger sandwiches, 1 scone med sylt och clotted cream, 2 bakverk). Man kan också lägga till lite och få t ex skumpa till teet. Eller så väljer man bara en kaka från det imponerande kakbordet och en kopp te.

Vera älskade stället. Särskilt ekorrarna i parken utanför. Eller ”kåå” som hon säger… men även där inne var det barnvänligt. Personalen var trevlig och sa inget om att Vera stod och apade sig i ett fönster. Akustiken var också sådan att det inte märktes. Allt liksom svaldes av takhöjden.

Coram’s Fields

Det finns en hel del härliga saker att göra i London som turist även med barn. Ett tips om du är i krokarna är Coram’s Fields. En helt fantastisk park man kan kombinera med både shopping på Oxford Street (en liten bit bort) och kultur på British Museum (en lite mindre bit bort). Till exempel. Lite till dig, lite till liten.

Vi körde Coram’s Fields, lunch i näraliggande Brunswick Centre (där man även kan shoppa, där finns bl a GAP, River Island, Hobbs, FCUK, New Look m fl) och sen promenad i Bloomsbury och museum då Vera sov. Perfekt.

Förutom lekområdena fanns i parken en stor plaskdamm, ett fik, gräsmattor för picknick, idrottsplaner, basketkorgar, skötrum, toaletter och strax intill ett museum om Londons hittebarn.

Little Venice

Jag och vännen Anna promenerade i Little Venice idag. Verkligen charmigt med kanalen och alla husbåtar. Att solen sken och värmde upp stan till dryga 20 grader gjorde inte saken sämre.
Vera sov, men jag tror hon hade gillat. Jag tror definitivt att lite äldre barn skulle göra det. Hade zoo stått på mitt schema under Londontrippen med barn hade jag börjat här. Tittat på allt det fina, ätit en glass och sedan tagit båten till zoo.

20110406-220443.jpg

20110406-220513.jpg

20110406-220534.jpg

Alexandra Park & Palace

I söndags tog vi cyklarna till Alexandra Park i Muswell Hill i norra London. Mest för att ha ett mål med lekplats för vårt cyklande, men också för att vi hört att det ska vara en rätt fantastisk park. Och mycket riktigt, det var det.

Jag vet inte om det är första stället jag skulle fara till som turist i London, inte för att det inte är värt det – mest för att där finns så himla mycket man vill göra och man oftast bara har en helg på sig. Men om jag var här en vecka, bodde någorlunda nära och hade barn med mig – ja då är det faktiskt ett bra tips.

Man kan åka kommunalt dit med tunnelbana till Wood Green och parken har ett eget naturreservat med ett hjorthägn. I Alexandra Palace finns en bar och lite kuriosa är att BBC:s sändningar gick via tornet jämte palatset fram till 1980.

Ytterligare kuriosa för den intresserade är att Swedish House Mafia spelar där den 28:e maj. Inte riktigt min kopp te, men kul med så framgångsrika svenskar!

Golders Hill, Hampstead Heath, Kenwood House & Highgate

I norra London, närmare bestämt i Golders Green, finns parken Golders Hill Park, som egentligen är en förlängning av Hampstead Heath, där hittar man denna saliga blandning av djur i samma hage:

Om du är på besök i London med barn är Hampstead Heath ett rätt kul ställe att åka till. Du får atmosfär och utsikt – du ser hela London city om du går (eller tar bussen) till Kenwood House (som dessutom bär på lite filmhistoria, där spelades filmen i filmen i Notting Hill in), där man också kan fika.

Bild lånad från english-heritage.org.uk

Du har söta byn Highgate och du har fina Hampstead med en del kul butiker på sin high street (Reiss, Sandro, The Kooples, Kurt Geiger, FCUK, GAP, Petit Bateau, Comptoir Des Cotonnier, Question Air m fl) och du har alltså Golders Hill Park. Här finns ett litet zoo, bland annat med ovan visade hjortar och strutsar i samma hage, där finns en riktigt bra lekplats för barn i alla åldrar, en ankdamm, ett fik, tennisbanor och en putting green.

Mer Coram’s Field

Vi har åkt till Coram’s Fields några gånger. En härligt park i Londons Bloomsbury. Som jag skrev sist finns där ett litet centrum, ett gäng lunchrestauranger och British Museum.

Sist vi var där, då upptäckte jag att den här utflykten kunde gå från bra – till bättre. Jag upptäckte Lambs Conduit Street. Eller rättare sagt vännen Anna sa ”ska vi inte kolla in den här gatan”, jag kollade kartan och såg att den låg typ tvärsöver vägen från Coram’s Fields.

Det är bara en liten gatstump, men där finns mysiga caféer och restauranger, där finns hajpade butikskooperativet The Peoples Market, där finns snyggbutikenFolk (en butik för killar, en för tjejer) från vilken jag ville ha allt – på riktigt (allra helst de perfekta pumpsen), coola Darkroom med designerprylar (och som säljer svenska Bon) och många andra små oberoende butiker.

Väl värt ett besök. Med barn via Coram’s Fields. Utan barn en avstickare från det vanliga shoppingstråket.

Natural History Museum

Igår tog vi cyklarna och for genom ett London som glödde i höstsolen. Vi tog oss till Natural History Museum för vårt första museibesök med barn. Eller åtminstone för barn. Dottern har ju varit med tidigare, men då mest sovandes i vagn. Eller springandes på stora ytor.

Den här gången var det prio tvååringen. Dinosaurier och uppstoppade djur. Och som hon gillade. Hon tyckte T-Rexen var ”lite läskig mamma” men gillade den ändå. Hon fascinerades av den stora giraffen och hon tryckte hej vilt på alla knappar som fanns. Kort och gott – ett mycket lyckat besök.

Museernas fasta utställningar här är dessutom alltid gratis. Ett råd kan vara att försöka gå antingen en vardag eller tidigt på helgen. När vi gick ringlade sig kön nämligen lååååång. Jag har hört från vänner som varit på Natural History Museum med något äldre barn att de också älskar. Man kan gratis låna en ryggsäck, en ”explorer backpack”, fylld bland annat med en aktivitetsbok som jag förstod var uppbyggd lite som en skattjakt.

London Aquarium (Sea Life)

Väderkartan visade regn, regn, regn idag så vi planerade inomhuskul. Nu blev vädret rätt fint, liksom vår dag.

Vi for med vänner till Sea Life London – akvariet. Där sprang dottern och hennes kompis ikapp bland hajar, rockor och pingviner. En riktigt trevlig barnutflykt, även för vuxna. Tyvärr har akvariet ingen restaurang, men man får gå ut för att äta och komma tillbaka in. På baksidan av huset finns en gata (Belvedere Road)
med flera små hål-i-väggen-matställen. Vi valde Neds Noodle Bar där jag fick udonnudlar och dottern dumplings.

Sen tillbaka in och mer spring och upptäcksfärd. Som avslutning gick vi tillbaka till ”matgatan” och fredagsfestade på Bakery County Hall med härliga bakverk på vackra fat i rosa miljö dekorerad med maränger (!), fågelburar, dockskåp och gamla tavlor.

20111104-174455.jpg

20111104-174723.jpg

Science Museum

I fredags gjorde vi Science Museum. En kul grej för dig som är på besök med små barn i London. Längst ner har de en ”utställning” som heter ”The Garden”. Den är anpassad för 3 – 5-åringar, men även dottern som är dryga 2 gillade det skarpt. Här inne får de prova på och upptäcka. När vi var där hade de även en såpbubbelshow som var mäkta populär bland ungarna. Kanske främst de som var lite äldre.

20111231-143522.jpg

Har man lite äldre barn finns det förstås annat att göra. Där finn utställningar anpassade för 5 – 7-åringar8 – 11-åringar12 – 16-åringar och förstås för vuxna. Som på Londo museum är inträdet gratis. Men vill man t ex se 3D-filmerna kostar det extra.

Science Museum ligger i South Kensington precis jämte Natural History Museum och bara en liten bit från konst- och designmuseet Victoria & Albert. Vill man kombinera museibesöket med shopping ligger Harrods och Harvey Nichols runt 10 minuter bort (i samma kvarter finns mer lyxshopping, bl a Prada, Bottega Veneta, Jimmy Choo, Dior, Marni, Missoni, Miu Miu, YSL och Chanel), Chelseas Kings Road når du på ca 20 minuter och High Street Kensington ungefär lika långt ifrån fast åt andra hållet.

V&A – konst- och designmuseum

Ja, eller som i Victoria & Albert. Konst- och designmuséet i London. Där tillbringade vi vår fredag igår. Och det är fint. Och där finns massor att se. Men kanske inte helt barnvänligt. Vilket är konstigt eftersom där finns en uppsjö barnaktiviteter. Även för småttingar som dottern och hennes kompisar.

Vi plockade upp en “uppdragsväska” med karta, pussel och en bricka med olika djurläten. Urkul idé! Dessa djur skulle man hitta, sen skulle ett pussel läggas i form av det funna djuret och slutligen tryckte man på djurlätesbrickan för detsamma. Bra grej. Men… vi blev tillsagda att barnen inte fick springa, fick många långa blickar och i restaurangen fanns en barnrätt – en halv Sunday Roast.

Jag kan tänka mig att det är annorlunda om man är där med något äldre barn. Barn som kanske även kan uppskatta konsten. Och som inte springer och låter. Fast jag pratade med en vän vars barn närmar sig 6 och 8 och även de hade känt sig sådär välkomna. När barnen skulle rita som en av sina uppgifter i sin väska fick de t ex inte sitta var som helst och göra detta utan blev uppmanade att flytta på sig.

Om man nu inte vill ha barn kanske man ska annonsera det. Men välkomnar man ungar får man göra det med hela famnen tycker jag. Man kan inte räkna med att ett gäng 2-3-åringar kan uppföra sig som vuxna.

 I slutändan hade vi såklart en härlig dag ändå. Det har man i goda vänners lag. Och barnen verkade nöjda. Men det lär inte bli en ny V&A-tripp med barn för vår del innan dottern fyllt åtminstone 10.