Recept

Här ska jag försöka samla lite recept. Mest handlar det om vardagsmat och mest är det för att jag ibland får hjärnsläpp då familjens middagar ska planeras.

Recept Mikaelas piroger, ca 20 st

  • 50 gram jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 400 g köttfärs
  • 2 dl kokt ris
  • 2 dl finhackad vitkål
  • 1 riven lök
  • 1 ägg
  • 2 msk maizena
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör ut. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta en degen en bra stund (jag kör den ca 8 minuter i köksassistenten). Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (tar oftast runt 45 minuter).

Stek under tiden köttfärsen, löken och kålen. Låt svalna lite och rör ner ris, maizena och ägget. Smaka av med salt och vitpeppar. Ha rejält med vitpeppar i, det är den som ger karaktär åt dessa piroger.

Vanligtvis gör jag mina piroger som små gifflar, men ikväll provade jag den mer klassiska formen. Lättare att dela degen jämt så.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 20 bitar. Kavla varje bit till en cirkel ca 15 cm i diameter. Klicka på en rejäl sked med fyllning. Pensla kanterna med vatten och vik ihop till en halvmåne. Nagga kanterna med en gaffel, lägg på plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 8-10 minuter på 250 grader. Låt pirogerna svalna lite på galler innan du äter.

Det brukar gå ungefär 2 piroger per person vid en soppmiddag. Frys in resten och ha en annan kväll, eller varför inte som ett matigt mellis. Det kommer vi satsa på, för dottern gillade även pirogerna.

Barnens favoritfisksoppa

30 min

Jag googlade ”barnvänlig fisk” och fick upp Skillinge fisksoppa (från Allt om Mat nr 7 1995). Den var superenkel, klar på under en halvtimme, och gillades skarpt av dottern (jag uteslöt saltet i soppan och lät oss vuxna salta vid bordet istället). Testa den du med (receptet ska räcka till 4 personer, men för oss tog den slut på 3…):

  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 300-400 g torskfilé
  • 100 g skalade räkor

1. Skala och hacka löken, skär purjolök och morot i strimlor och fräs dem i smöret.
2. Pudra över mjölet och slå på buljongen lite i taget. Rör hela tiden så mjölet inte klumpar sig. Tillsätt creme fraiche, tomatpuré, timjan, salt och peppar. Låt allt sjuda ca 10 minuter.
3. Skär under tiden torskfilén i kuber, ca 2×2 cm.
4. Lägg i fiskbitarna i grytan och vänd försiktigt ner dem. Låt fisken sjuda tills den vitnat, ca 3 minuter. Lägg i räkorna och servera omedelbart med bröd och ost.

Tortellini med spenat och chili

10 min

Snabbaste pastan du kan tänka dig. Jag brukar försöka undvika hel- och halvfabrikat, men ingen regel utan undantag. Och när magen kurrar, tiden är knapp och hämtmat inte är ett alternativ brukar vi fixa laga denna pasta. Den tar max 10 minuter från tanke till tallrik.

Det här behöver du till 2 personer:

  • 300 gram färsk tortellini med skinkfyllning
  • 200 gram fryst spenat
  • 1 burk Crème Fraiche tomat och chili

Koka upp vatten med lite salt. Lägg i tortellini och koka enligt paketets anvisning. Lägg i den frysta spenaten och koka den på en gång:

Häll av pastan och spenaten i ett durkslag. Lägg tillbaka dem i kastrullen och häll på Crème Fraiche som du låter bli het på plattans eftervärme.

Klart! På max tio minuter.

Vegetariskt alternativ:
Ja det är ju bara att byta ut skinktortellini mot t ex svamptortellini, men personligen tycker jag sältan från skinkan behövs.

Grön sparrissoppa

30 min

Vi äter nog soppa minst en gång i veckan. Åtminstone det kalla halvåret. Jag älskar soppa. Kanske för att jag älskar mackor och soppa är ett alibi för smarriga smörgåsar med goda pålägg. Fast det är förstås, lyxiga vardagar äter vi soppan med hembakta piroger eller med pannkakor till efterrätt – så soppan är en favorit även macklös. Värmande, enkelt och möjligt att variera i all oändlighet. Den här är en ny favorit hemma hos oss.

Jag lagar alltid soppa med 1 liter vätska. Det räcker lagom till mig och Mats plus en lunchlåda till mig till nästkommande dag. 1 liter ska väl egentligen räcka till 4 personer, men det förutsätter att man inte backar – och det gör vi alltid!

Det här behöver du till 2 personer (och en lunchlåda…):

  • 400 gram fryst grön sparris (går förstås med färsk också, men jag tycker nästan det är lite slöseri på läckerheter – färsk sparris ska avnjutas som den är)
  • 8 dl vatten
  • En nypa salt
  • 1 gul lök (eller ännu godare ett par scharlottenlökar om du råkar ha det hemma)
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vitt vin (om det inte finns, så ta lite mer vatten och en skvätt sherry eller konjak – gott det med, eller i nödfall vitvinsvinäger)
  • 2 kyckling- eller hönsbuljongtärningar
  • Salt och peppar till avsmakning

Koka upp vatten och salt. Lägg i den frysta sparrisen (behöver inte tinas). Koka 2-3 minuter.

Häll av spadet i en bunke och skär topparna av sparrisarna. Spar topparna till garnering.

Hacka löken grovt och fräs den lätt i smöret (använd samma kastrull förstås, diska är tråkigt). Häll över vinet och koka upp. Lägg till sparrisspad, grädde och buljongtärningar och koka upp igen. Tillsätt sparrisstängerna och låt sjuda i 10 minuter.

Mixa soppan med stavmixer, hetta upp den igen, smaka av med salt och peppar och lägg i sparristopparna.

Servera!

Bräckt kassler med stuvad blomkål

20 min

Kassler känns väldigt mycket sommar för mig. Fast om man steker på den funkar den även vintertid tycker jag. Kassler är en sådan där grej vi bara köper på extrapris. Då kommer dom oftast som 500-grams-paket och det räcker lagom till dels 5 skivor till en middag åt oss två, resten brukar jag tärna och lägga i en fryspåse och använda till pastasås senare.

Det här behöver du till 2 personer:

  • 300 gram kassler
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • 1/4 buljongtärning (valfri sort)
  • lite muskotnöt (inte malen, köp en hel och riv själv – mycket godare)
  • salt och peppar
  • potatis och färsk grönsak till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Ja, eller stek kasslern i stekpanna (som man väl “ska” göra om man bräcker egentligen). Jag kör på ugn för att… det är enklare!
Dela blomkålen i buketter. Lägg den i kokande, lätt saltat vatten. Jag vet att många stuvar blomkålen direkt i mjölken, men jag tycker det blir så geggigt då. Den blir krispigare om man kokar den efter eget tycke och smak först. Olika hur stora buketterna är, men ett par minuter brukar räcka.

Skiva kasslern och lägg den i ugnsfast form. Stek ca 10 minuter.
Smält under tiden smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet och späd med mjölken. Rör hela tiden och smaksätt med buljongtärning, några drag på rivjärnet med muskoten (inte för mycket – smakar konstigt och är tydligen dessutom giftigt… men litegrann är för mig viktigaste smaksättaren till nästan allt stuvat och gratinerat i grönsaksväg), salt och peppar.

Häll av blomkålen och när såsen tjocknat lägger du i kålen där. Låt puttra ihop lite.

Vanligtvis brukar vi göra mer stuvning och äta kasslern med bara den och någon färsk grönsak. Men eftersom Vera visat sig vara lite känslig för kål blir det bara kål i måttliga mängder för min del så länge jag ammar. Så denna gång äter vi även potatis till. Och morötter. Gott med något krunchigt till annars rätt lättuggad mat.

Mats tycker det ser sjukhus ut. Och det gör det väl också. Vet inte om det blir bättre med grön eller röd grönsak till, men jag är tveksam. Man får helt enkelt låta bli att äta med ögonen sådana här middagar. Gör man det är det ack så gott!

Lök på laxen

30 min

Den här rätten finns i alla möjliga varianter. Det här är min och vi älskar den. Gott, snabbt och fisk. Jag är dålig på fisk. Så den här enkla tar vi ofta till då jag försöker se till att vi äter fisk minst en gång i veckan.

Det här behöver du till två personer:

  • 250 gram lax
  • 1 dl Crème Fraïche
  • 10 cm purjolök
  • 3 msk dill
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Jag brukar köpa dom här portionsförpackningarna med fryst lax, oerhört praktiskt. Lagom portioner och det tinar snabbt om man är sent ute. Eller så kör man på med frysta bitar och låter dom stå lite längre i ugnen bara, det funkar det med.

Finhacka purjon och blanda den med Crème Fraïche, dill (jag kör fryst där med) och smaka av med salt och peppar. Kladda röran på laxbitarna och skjuts in i ugnen i 20 minuter.

Koka under tiden potatis och någon grönsak. Vi körde med morot och haricot verts idag.

Blodpudding med retrosallad

10 min

Blodpudding är en favorit här hemma. Snabbt, billigt och så gott. Jag får hålla mig för att inte laga det en gång i veckan. Varannan är melodin, så vi inte föräter oss på härligheten. Oftast äter vi den med bara lingon och skivad gurka, men ibland kör jag en nostalgitripp tillbaka till barndomens skolmatsal med den här retro salladen:

Det här behöver du till 2 personer:

  • 1 pkt blodpudding (jag har inga preferenser på märke, utan brukar köpa det dom med jämna mellanrum säljer ut för 3 för 20)
  • Smör till stekning (absolut inte olja…)
  • 1/6 dels vitkålshuvud
  • 1 liten burk krossad ananas

Jag tycker inte om blodpudding som skurits i för tjocka skivor. Men inte för tunna heller. Sju skivor får jag ut av en bit.

Värm pannan så den är riktigt varm innan du lägger i smöret. Smält det till det slutat fräsa och lägg sedan i skivorna. Under tiden det smattrar i stekpannan (ja jag gillar att steka skivorna ganska hårt) strimlar du vitkålen. Lättast gjort med osthyveln eller potatisskalaren. Häll av ananasen och blanda med vitkålen.

Tycker du vitkålen ser lite krullig ut på bilden? Ja… det är för att det är savoykål. Det kom i lådan och går (nästan) lika bra som vitkål i den här salladen.
Servera sen med lingon såklart. Och tycker jag, knäcke med kaviar. Som en kontrast till det söta och mjuka i både smak och konsistens.

Spenatsoppa

15 min

En av de snabbaste sopporna. Särskilt när man gör den på fryst, redan färdighackad spenat. Och det gör jag oftast. Mest för att jag inte tycker smaken är så revolutionerande annorlunda med färsk spenat, men även för att det är mycket billigare med fryst. Och färdighackad spenat använder jag istället för hel bladspenat för att… det går snabbare såklart.

Det här behöver du till 2 personer:

  • 400 gram fryst hackad spenat
  • 2 buljongtärningar
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 2 ägg
  • Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Rör i vetemjölet. Späd med vattnet och vispa så det inte klumpar sig. Lägg i buljongtärningarna och koka upp. Tillsätt spenaten och smaka av med salt och peppar och låt koka 5 minuter.

Koka under tiden äggen. Spola äggen under kallt vatten, skala och halvera dem och servera till soppan tillsammans med en god macka!

Vitkålspasta

15 min

Till ca 4 pers behövs:

  • 1/2 normalstort vitkålshuvud
  • 1 burk crème fraîche
  • 300 gram bacon
  • Dijonsenap efter smak och tycke (jag brukar ta 1-2 msk)
  • Eventuellt ett par nävar ärtor
  • Spagetti

Sätt på spagettivattnet och koka enligt anvisning.

Strimla bacon och stek i pannan. Strimla under tiden vitkålen. Lättast tycker jag är att göra det med en osthyvel. När baconet närmar sig knaprighet lyfter du ur det (jag brukar lägga det mellan hushållspapper, men om det tvistar de lärde…), men behåller fettet i pannan. Tillsätt vitkålen och stek den mjuk i baconfettet. Häll i crème fraîche och smaksätt med senap. Lägg till sist tillbaka baconet. Jag brukar också peta i lite ärtor eller något annat grönt, mest för ögats skull.

Man kan förstås smaka av med salt och peppar om man vill, men jag tycker sällan det behövs. Sälta får man från baconet och styrka från senapen.

Servera med nykokt spagetti. Supersmarrigt. Tycker även de barn som testat! Ingen fattar att det faktiskt är vitkål däri. Och rätt mycket också!

Fish Pie

50 min

Receptet räcker till två vuxna och en liten, alternativt två väldigt hungriga vuxna:

300 gram blandad fisk i bitar (här kan man köpa färdiga ”fish-pie-mixer”, i Sverige kan man säkert gå till fiskdisken och be att få lite kantbitar, för finfisken spar man till annat)
1 gul lök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 morot, finhackad
2 lagerblad
5 dl mjölk
1 msk mjöl
50 gram smör
4-5 potatisar av mjölig sort (typ King Edward)
2 dl riven ost
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka. Lägg under tiden fisken, grönsakerna och lagerbladen i en kastrull. Häll över mjölken. Sjud till fisken är klar.
Ta upp fisk och grönsaker (släng lagerbladen) och lägg i botten av en ugnsfast form. Häll mjölken i en bunke. Smält hälften av smöret i kastrullen, rör ner mjölet följt på mjölken fisken kokat i. Koka upp till en lagom tjock sås. Häll i 3/4 av osten. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och grönsakerna i formen.

Mosa potatisen med resten av smöret. Skopa den över fisken. Se till att den blir som ett lock. Inga hål. Strö över resten av osten. In i ugnen ca 30 minuter.
Om man vill kan man ju alltid festa till det med någon näve räkor också, eller kanske lite ärtor. Det hade jag gjort om jag haft några hemma!

Soupe de Poisson på mitt vis

45 min

20110411-204036.jpg

Till fyra personer.

Till soppan:

1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 purjolök, hackad
300 gram blandad fisk (absolut inte finfisk, det är bara slöseri, jag tog en ”fish pie mix”)
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong
Salt och peppar
1 lagerblad
1 nypa saffran
Några matskedar olivolja
Paprikapulver

Serveras med

Rouille:
4 msk majonäs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 nypa chili
1 nypa saffran
Ev lite gurkmeja för den gula fina färgens skull

Bröd:
Gammalt vitt bröd
Någon matsked olja

Ost:
1 dl Gruyere (eller annan mild ost, hade Västgöta Kloster hemma själv och tog den), riven

Fräs lök, purjo och den hackade vitlöken mjuk i olja. Tillsätt tomatkrosset och tomatpurén och låt koka 3 minuter. Krydda med salt, peppar, saffran och lagerblad. Tillsätt fiskbuljongen och koka ytterligare 15 minuter. Lägg i fisken och sjud under lock i 15 minuter till. Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät. Strö över paprikapulvret.

Under koktiden blandar du till rouillen och penslar brödet med oljan. Grilla brödet i ugn 200 grader i 15 minuter.

När du äter soppan lägger du först en brödbit i botten av din soppskål, kletar på rouille och strör över ost. Sen öser du över soppan och väntar någon minut innan du äter så brödet liksom gojat till sig ordentligt.

Bebismellis – yoghurtgröt

15 min

Till 8-10 barnportioner behövs:
2 söta äpplen
2 söta päron
1 dl havregryn
1 1/2 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt
Kanel efter smak och behag

Skala och kärna ur frukten. Dela i bitar. Koka mjuk i en kastrull. Lägg under tiden havregrynen i vattnet och krydda med kanel. Låt ligga ca 10 minuter.
Häll av frukten och mixa eller mosa till slät puré. Blanda med havregrynen och tillsätt yoghurten. Klart! Funkar utmärkt att frysa in.

Söta skorpor

2 timmar

Jag gillar att baka och jag gillar sötsaker. Jag gillar också att ha sötsaker hemma då jag blir sugen. Eller vill bjuda. Då är dessa skorpor perfekta. De räcker länge och de funkar både till en eftermiddagsfika med kaffe, eller till kvällsteet. De håller dessutom (nästan) hur länge som helst om man förvarar dem i lufttät plåtburk.

Det här är grundreceptet, blir ca 100 st:

  • 200 gram smör
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 11 dl mjöl

Vispa upp äggen och smält smöret. Blanda. Häll i de torra ingredienserna och rör smidigt.

Smaksätt med vad du känner för. Jag tar ibland mandel, andra nötter, saffran, kardemumma, vanilj, bittermandelextrakt osv.

Dela degen i 6 delar, klicka ut (kletig deg) i längder (3 per plåt) och grädda i 175 grader i 25 minuter. Ta ut längderna, sänk värmen i ugnen till 100 grader. Skär längderna i en dryg cm breda bitar. Vänd upp dom och torka i ugnen ca 1 timme.

Efter det kan man ta ut dom, men jag brukar låta dom ligga kvar i ugnen i eftervärmen över natten.

PS. Det här blir ganska luftiga skorpor. Vill man ha dom hårdare och knaprigare tar man bara lite mer mjöl. Till degen inte är kletig längre. 1-2 dl.

Sicken sylta

3 timmar

Tänk att något som ser så äckligt ut kan vara så gott. Jag älskar syltan på julbordet. Om jag får göra den själv vill säga. Efter recept i gamla kokboken jag fått från mamma som jag tror hon i sin tur fått från mormor eller farmor. Inga krusiduller, inget fläsk, bara kalv och riktigt finmalet. Så ska en sylta göras.

  • 1 kg kalvlägg
  • 1,2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 msk ättika
  • Malen vitpeppar efter smak

Skölj köttet snabbt i kallt vatten och lägg det sedan i en kastrull du fyllt med 1,2 liter vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt salt, kryddor och grönsaker och låt koka sakta i 1 1/2 timme. Ta upp köttet och ta bort benen och lägg tillbaka i spadet som får fortsätta koka ungefär 1 timme. Skär köttet i småbitar och mal det (jag brukar göra det med stavmixern). Sila spadet och häll tillbaka det och köttet i kastrullen. Låt koka upp. Smaka av med ättika och vitpeppar. Smeten ska ha en ganska stark smak. Häll smeten i en sköljd form (2 l) och låt stå i kylskåpet över natten. Servera med rödbetor!

Say Cheese… Cake!

1 timme

Världens godaste och enklaste cheesecake. Testa den, det här är njutning på hög nivå.

Du behöver:

  • 15 Digestivekex (se till att köpa originalet McVities, dom andra är faktiskt inte lika goda)
  • 100 gram smör
  • 400 gram rumstempererad Philadelphiaost
  • 1 dl socker
  • 1 citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 krm gurkmeja
  • Jordgubbar (en ask brukar räcka)

Mixa Digestivekexen med smöret och tryck ut i en form (helst en med avtagbara kanter, men en vanlig pajform funkar också). Grädda 10 minuter i 200 grader. Vispa under tiden äggen, sockret och vaniljsockret. Riv skalet av citronen och pressa ur saften och tillsätt detta. Rör ned osten och vispa till slät smet. Jag brukar slänga i lite gurkmeja också, för den gula färgens skull, men det är inte nödvändigt. Häll ostsmeten på den gräddade botten och ställ in i ugnen igen i 15 minuter. Låt kakan svalna och ställ sen in den i kylen. Garnera med så mycket jordgubbar du får plats med precis innan servering

Världens enklaste paj

45 minuter

mält 150 gram smör i en kastrull, tillsätt 3 dl vetemjöl, 1 dl socker och 1 tsk bakbulver. Rör runt med en vanlig matsked och tryck sen ut degen i en pajform (behöver inte ens smörjas) med skeden. Häll i 2 dl crème fraiche i den nu tomma kastrullen, tillsätt 1/2 dl socker, lite vaniljsocker och fyll på med valfri frukt eller bär, så mycket att smeten bara klibbar ihop frukten/bären. Klicka i smeten i pajskalet och grädda i 25 minuter i 200 grader. Servera som den är! Eftersom innehållet är kladdigt och vaniljigt behövs ingen vaniljsås!

Kreolskans gryta

40 min

Kreolskans gryta är en av mina favoriter, en relik sen sjuttiotalet berättade någon för mig. Själv vet jag inte mer än att den är enkel att laga och väldigt god, det här är vad du behöver till 4 personer:

  • 600 gram fläskfilé 
  • 3 starka korvar
  • 3,5 dl matlagningsgrädde (jag brukar ta ett paket grädde 2,5 dl och 1 dl mjölk istället)
  • 1 buljongtärning
  • 1 röd paprika
  • 1,5 dl syltlök
  • 1,5 dl cornichoner
  • 1,5 dl svarta urkärnade oliver
  • 3 tsk mejram
  • salt och peppar

Skär korv och fläskfilé i centimetertjocka skivor.

www.queenstreet.se kabanoss

Stek korven i en stekpanna, långsamt på mellanvärme så fettet svettas ut. Ta ur korven och lägg i en gryta. Bryn fläskfilén i korvfettet. Lägg den i grytan också. Häll på grädden (och mjölken om du väljer att blanda), tillsätt buljongtärningen, mejram och salt och peppar efter smak. Låt koka lätt i 10 minuter.

Skär paprikan i bitar, tillsätt den tillsammans med cornichoner, oliver och syltlök. Häll gärna i lite av syltlöksspadet också, blir bara ännu godare.

www.queenstreet.se burkar

Låt grytan koka 10 minuter till. Klart! Servera med ris och sallad.

www.queenstreet.se kreolskans gryta

Det är supersmarrigt. Och enkelt. Jag gjorde ett litet misstag idag bara, tog lättgrädde… Dumt. Den skar sig. Men det smakade fortfarande bra.

Lämna en kommentar